kunstenaars woning

.

Verbouwing  parkvilla

.

Lalique  museum

Het Lalique Museum is in zijn geheel gewijd aan de wereldberoemde Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique (1860-1945).

Sinds de opening, heeft het museum een enorme bezoekersgroei doorgemaakt: van 1.800 bezoekers in 2011 naar 62.000 bezoekers in 2019. Met de komst van het nieuwe Lalique Museum voorziet men een verdere groei naar 100.000 bezoekers op jaarbasis. Het huidige museum barst dus letterlijk uit haar voegen. Ook de museumbeleving vraagt om een totale ‘upgrading’. 

Studio Koster van Lienen (SKVL) is gevraagd om een masterplan te ontwikkelen waarin historisch erfgoed, moderne architectuur, interieurontwerp en tentoonstellings-ontwerp op een unieke en onderscheidende manier in elkaar overgaan. Met respect voor de omgeving en historische context van De Commanderij. 

Een nieuwe corridor verbindt straks het bestaande gebouw op Gasthuisstraat 8,
met De Commanderij en aanbouwen, waarin onder meer tentoonstellingsruimten, een juwelenkamer, een holografische ruimte, een werkatelier, een restaurant en een museumwinkel zullen verrijzen. Het nieuwe entreegebouw krijgt een heldere belijning en transparante uitstraling. De naam ‘LALIQUE MUSEUM’ siert straks de glazen gevel van het entreegebouw en begeleidt bezoekers, via de Kerkstraat naar de hoofdentree van het museum.

in ontwikkeling

UAF kantoor

UAF - Stichting voor Vluchteling -  Studenten is de oudste vluchtelingenorganisatie in Nederland. Door het werk wat de stichting verricht hebben vele gevluchte mensen hun weg gevonden in de Nederlandse arbeidsmarkt. Om de persoonlijke benadering en de missie van de stichting te tonen heeft SKVL verhalen en gezichten van de gevluchte mensen een plek gegeven in het interieur. Om het kantoor te voorzien van kleur is er ingespeeld op het bestaande kleurenpalet wat het gebouw te bieden had. De kleuren zijn helder en kenmerken verschillende plekken in de ruimte. Er zijn meerdere ruimtes in het kantoor waar er mogelijkheid is tot ontmoeten. Een belangrijk aspect binnen de stichting, waar wordt gewerkt volgens ‘de nieuwe manier van werken’.

foto's: Mike Bink

UAF kantoor

chelsea room

Ze bestudeerden hiervoor in detail het werk van fotografe en kunstenares Linda Troeller, met wie ze al eerder samenwerkte in de tentoonstelling Hotel Stories. De mannen struinden het Lloyd Hotel en het daarbij behorende pakhuis af op zoek naar passende meubels en stoffen. Het resultaat is een installatie met fijne Chelsea-details in beeldmateriaal en teksten op wanden, kussens, muren en zelfs het plafond. het resultaat is een 3-kamerappartement waar het hotelleven ver weg lijkt en Chelsea heel dichtbij. Sexy, warm en comfortabel, met uitzicht op het IJ. Welkom thuis.

Chelsea Room

mondhygiënistenpraktijk

Een gebalanceerde uitwerking tussen moderne en natuurlijke materialen voorkomt de gebruikelijke schone en ietwat kille uitstraling van een medische praktijk. Hierdoor ontstaat een huiselijke en warme sfeer zodat de patiënt zich beter op zijn of haar gemak kan voelen. Vanuit de behandelstoel is er direct zicht op de tuin en eenmaal in de ligstand heeft de patiënt uitzicht op mooie natuurlijke visuals die getoond worden op het plafond. Het gehele interieur is zo ontworpen dat het altijd in verhouding staat tot de patiënt. Dit maakt het mogelijk de patiënt een comfortabel gevoel te geven.

foto's: Susanne Smit

Mondhygiënistenpraktijk

dotka data

Voor het bedrijf DotkaData heeft SKVL een analyse van het pand gemaakt en daarbij een passend interieur ontwerp ontwikkeld. Om de architectuur te versterken zijn er tussen de bestaande pilaren wanden geplaatst, allen verbonden met een strook glas zodat je goed begrijpt waar je je bevind. De identiteit van het bedrijf is geheel doorgevoerd in het maatwerk meubilair en in de wanden doordat er verschillende luchtfoto’s zijn geïntegreerd in het interieur. Om de bezoekers van het bedrijf een welkom gevoel te geven dient de keuken als entree. Wanneer je bij DotkaData binnen stapt wordt je verwelkomt met een kop koffie aan de keukentafel, een huiselijk en ontspannen welkom. 

Dotka Data