travelogue Inverse

travelogue
Inverse

Stepwells zijn prachtige eeuwenoude waterputten in India. Deze ondergrondse bouwwerken fascineerden Jeroen van Westen vanuit zijn achtergrond als landschapskunstaar. Hij besloot om zich hierin te verdiepen. Hij reisde, in een periode van 6 jaar, meerdere keren af naar de streek Gujarat om verschillende stepwells te bezoeken. Een kunstproject met verschillende foto's, video's en een reisverslag als resultaat.

Eloi en Jeroen werkten voor dit project al jaren samen aan diverse projecten. Deze samenwerking maakt dat ze elkaar vaak opzoeken in inspirerende nieuwe initiatieven. Toen Eloi de eerste foto’s zag van het project was hij gelijk gefascineerd door de schoonheid ervan en beide besloten om hier gezamenlijk een vervolg aan te geven.

Het heeft geresulteerd in een reis naar India waarbij de kunstbundel in Mumbai is geproduceerd. Om vervolgens af te reizen naar Pune om daar de voorbereiding en realisatie van een tentoonstelling met de kunstwerken op poten te zetten. Een mooie opening en publicaties in 3 landelijke kranten was een prachtig resultaat van deze inspirerende reis.

Gujarat India

'Het bezoeken van een stepwell laat je letterlijk de aarde binnengaan. Je verlaat het gevoel voor tijd en ruimte van de wereld achter je en herontdekt de lucht in het oneindig stilstaande water onderaan. Het is een transformatieve ervaring, moeilijk uit te leggen, maar één die mijn begrip van de ruimtelijke realiteit en daarmee van mijzelf in de wereld volkomen heeft veranderd.'

 

Jeroen van Westen